Lunds Historiedagar

Information för deltagare 1 juni 2024

Vi är mycket glada och tacksamma över att ni vill vara med under Lunds historiedag 2024 och att ni medverkar till att sprida historieintresset i samhället vilket är syftet med både dagen och vår förening. Sprid gärna denna information till de som kommer att vara på plats under dagen.

Program

Ladda ner årets program som PDF.

Tid och plats

Lundagård, 1 juni. Vi har öppet mellan klockan 10.00 och 16.00.

Ankomst, ur- och ilastning

Lunds historiedag har sin plats i Lunds hjärta, Lundagård. Du kommer dit med bil via Sandgatan och kan före och efter öppettiderna (10.00-16.00) köra in för ur- och ilastning. Mellan klockan 10 och 16  måste det vara fritt från fordon.

Angående marknadsgatan så ligger den på en ny plats i år då den är större än vad vi tidigare haft. Det är den vägen i Lundagård som börjar (eller slutar) vid Historiska museet och sträcker sig till Tegnérplatsen. Kör in via Sandgatan, stanna till vid ert marknadsstånd för ur- och ilastning och fortsätt sedan rakt ner mot Krafts torg och ut på Kungsgatan/Kiliansgatan.

De bord som står på marknadsgatan mäter ca 180×70 och har tak av tyg. Bordsytan är ganska rå så vill man är det trevligt med någon form av duk eller underlag.

Vi kommer ha personer på plats för att hjälpa till att guida rätt. Det kommer vara svårt för alla att köra ända fram till borden med bil men vi har personer på plats som kan bistå med bärhjälp. Ni får gärna maila oss i förväg om ni behöver hjälp. Ett tips är också att om man inte har alltför tunga saker är att köra in och stanna till vid Krafts torg eller utanför Kulturen och lasta ur/i därifrån.

Övrig information

Har ni behov av el till er plats, måste ni meddela oss detta i god tid.

Ni kommer tilldelas kaffebiljetter och kan hämta kaffe vid caféet som är inne på Kulturen.
För toalettbesök hänvisar vi till de bajamajor som placeras ut i parken eller till Kulturen.

Vad händer under dagen?

Syftet med eventet är att – i folkbildande anda – sprida kunskap om vår historia. Som deltagare under Lunds historiedagar önskar vi att man är insatt i vårt events syfte, programmet och var saker och ting äger rum. Alla marknadsstånd och läger kommer få program tilldelade för att kunna besvara frågor om när och var olika uppträden infaller. Programmet finns också på vår hemsida. En karta över området och marknadsgatan finna att ladda ner som pdf här nedaför.

Frågor under dagen

Vi vet att Lundabor är vetgiriga och vi hoppas att ni är behjälpliga med att besvara frågor om just ert specifika område under dagen. Historia kan ibland vara ett politiskt känsligt ämne – särskilt när det handlar om vissa epoker, som exempelvis stormaktstiden. Kommer det upp frågor, åsikter eller om det blir diskussioner om hur man bör eller inte bör se på vår historia, vill vi gärna att ni ger uttryck för att Lunds historiedagar har som syfte att vara folkbildande, och att vi dessutom tar starkt avstånd från åsikter som står i strid med grundläggande demokratiska värderingar.

Kontaktuppgifter

Vårt informationsbord på marknadsgatan är bemannat under hela dagen.

Behöver man få tag i någon av oss arrangörer så nås vi på telefon:

  • Uppträdanden/allmänna frågor: Marcus Karlsson, 0736-56 62 67
  • Marknadsgatan/allmänna frågor: Terése Gunnarsdotter, 0709-46 46 08
  • Föredrag/evenemang på Kulturen: Petter Lönegård, 0706-71 96 79
  • Allmänna frågor: Louise Callmer, 0702-38 56 10
  • Smålands karoliner/allmänna frågor: Lennart Hagberg, 0724-02 58 43‬

För akuta situationer: 112

Vi hoppas på en solig, fin och givande dag!

Föreningen Lunds historiedagar